WhatsApp

Drone Çekimi Nedir?

Uluslararası ölçekte projeler için yeterli, güvenilir bir kuruluş olarak alanımızda ülkemizin bilgi ve deneyim birikimine katkıda bulunmaktır.

Drone Çekimi Nedir?


Video Prodüksiyon firmalarının, Fotoğrafçıların, hatta birtakım büyük firmaların sinema çekimi, tanıtım filmi çekimi ve daha birçok yerde kullandığı drone çekimi nelerdir? Gelişen teknoloji artık bize birçok kolaylık ve de seçenek sunmaktadır özellikle de fotoğraflar ve sinema konusunda. Drone kameraları DSLR özellikleri ile havadan sinematografik çekimler yapmamızı sağlamaktadır. Bu çekimler fazlaca estetik olmaktadır ve gerçekçi bulunduğu için özellikle tercih edilmektedir. Video kurgu işlerinde iyi iseniz ya da bu işleri yapmak üzere bir ekibiniz bulunuyorsa drone kameraları ile oldukca iyi işler çıkarabilir, filmler çekebilirsiniz. Drone meraklılarının çekimlerin nasıl yapıldığı hangi ortamda nasıl yollar izlenmesi gerektiğini bilmediği ve bundan dolayı de kameralara uçarlarken zarar geldiklerini biliriz. Tam olarak öğrenmeden drone uçuşu yapılmamalıdır. Öncelikle bunu belirtmekte yarar var. Sizler için yazımızda drone çekimi nelerdir ve drone çekim tekniklerinden bahsedeceğiz. Bazı drone çekimleri için püf noktalarına da dikkat edeceğiz.

Hava sinematografisi nedir?

Hava sinematografisinin ne olduğu için bahsedecek olursak Eğer, Uçan herhangi bir cisimden, bir uçaktan veya fonksiyonlu bir alet aracılığı ile havada iken Çekilen videolar ve fotoğraflara hava sinematografisi ismini vermekteyiz. Hava sinematografi leri için kullanılan ana aletler helikopterler ve drone’lar olmaktadır. Hava sinematografi ileri genellikle aksiyon sahneleri, doğa sahneleri, Takip çekimleri için kullanılmaktadır. Hava fotoğrafçılığı oldukça yüksek bir bakış açısı sağlar ve lojistik nedenlerden dolayı daha çok görüntü yakalanabilir ve hava fotoğrafçılığının perspektifi seyircilere hikayenin gelişimi ile alakalı benzersiz bir bakış açısı sağlar, bu yüzden mükemmeldir. Hava sinematografilerinin çekimleri oldukca zordur ve coğrafya, hava koşulları, ısı şeklinde etkenler de oldukca önem arz etmektedir. Drone’ların kullanırken bundan dolayı öğretmenlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Drone kullanıcısının kullanmadan önce iyice öğrenmesi gerekmektedir ve eğer fazla alternatifi bulunmuyorsa küçük manevralar ile başlayarak daha sonra işi ileri boyuta taşımak isteyebilir. Başlarken zor olabilmektedir bu yüzden drone’ların dikkatli kullanılması alete zarar gelmemesi açısından oldukca önemlidir.

Havada Drone Çekimi Avantajları Nelerdir?

Drone Çekimi Nedir? Drone’ların avantajları nelerdir? Drone çekimleri yaparken farklı çekimler için tabii ki farklı manevralar uygulanmaktadır. Oldukça zor olan bu manevralar ilk başlarda yavaş bir halde yapılmalıdır ki alete alışma zamana yayılsın. Kişi daha sonra drone’a alıştıkça daha sert manevralarda bulunarak havadan drone çekimleri yapabilir. Drone makineleri oldukca pahalı araçlar oldukları için hızlı manevralar ve sert manevralar yapmadan önce ne olursa olsun alıştırmalar yaparak başlamayı ihmal etmeyin. Bu kısa öneriden sonra sizlere drone çekimlerinin nasıl yapıldığından bahsedelim.

360 Derece Döndürün:

Drone’ların modelleri farklı farklıdır ve tercih edeceğiniz 360 derece dönebilen bir drone sayesinde hem kendi etrafında hem de havada cisimler etrafında 360 derece dönerek kaliteli çekimler elde edebilirsiniz. Yine bu işlem oldukca zor olacaktır ve bunun için üst üste pratikler yapılması gerekebilir. Gimble Özelliği bulunan drone’lar bu biçim bir çekimi oldukca daha iyi başarı bilmektedir bu yüzden drone seçimi yaparken Gimble Özelliğine dikkat etmenizi öneririz. Planlama, Organizasyon Ve Hava Durumu: Planlama ve organizasyon elbette drone çekimleri için fazlaca önemlidir. Bunların yanında çekim sınırları, çekim yapma süresi, drone çekimi yapabilmek için alınacak izinler, uçuş süresi ve hava şartları şeklinde faktörler de bunun yanında önemlidir. Drone çekim kalitesini etkileyen en mühim unsur hava şartlarıdır rüzgarlı bir havada drone çekimi yapılırsa imaj kalitesi fazlaca düşecektir. Şiddetli bir rüzgar manevra kabiliyetimizi fazlaca bozarak dronu kullanma yetimizi kaybetmenize ve kontrol mekanizmasının sağlayamamanıza sebep olur. Bu sebeple kötü görüntüler elde edilebilir. Çok soğuk havalar ekipmanların donmasına yol açabilir. Profesyonel tanıtım filmleri için drone çekimleri yaparken bunlara özellikle zaten dikkat edilmektedir bunun yanında, günışığı, günün ne zaman doğdu ve ne zaman battığı gibi faktörleri düşünerek günün altın saatlerini değerlendirmekte başarıya ulaşmış olunursa ve bazı bulur efektlerini kişi ustaca kullanabilirse tanıtım filmleri tadından yenmez hale gelecektir. Bunu da ayrıca belirtmekte yarar vardır

Drone Çekiminin 5 Püf Noktası ve Manevralar

 Drone’ların rahat manevralarını kullanımını bilmeden kullanmak istemezsiniz bundan daha önce de bahsetmiştik. Sizler için drone uçuşlarında yapılabilen 5 manevra yani püf noktasınından bahsetmek istedik.

Drone Reveal Shot

 

Bu drone çekimi fikirlerinize doğrusu çekimlerimiz de rahat bir manevra ile yaratıcı bir bakış açısı eklemek için kullanılmaktadır. Bu rahat çekim tekniğini uygulamak için öncelikle asıl çekmek istediğiniz noktayı görüş dışında bırakarak yavaş bir şekilde drone’unuz ile yaklaşın. Eğer bir arka plan ve manzara görüntüsü elde etmek istiyorsanız asıl çekmek istediğiniz şeyin üstünden uçun. Bu uçuş manevralarına daha iyi sonuçlar ekleyebilmek için uçuş kızınızı yine ayarlayın. Hızlandırıp veya yavaş dayandırarak iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Çekime farklı bakış açıları eklemek istiyorsanız asıl çekmek istediğiniz yere yavaşça yaklaşırken hızda bir değişim gösterebilirsiniz.

Tracking Shot

 

 Bu drone çekimi izleyicinin dikkatini çekmek için oldukca önemlidir ve çok da beğenir. Bu temel manevra örnek verecek olursak bir arabayı yanından takip etmek istediğinizde arabanın yanından uçarak mükemmel bir netice elde etmeyi sağlar. Hareketli figürlere odaklanmak için harika bir çekim tekniğidir. Çoğu DJJ Drone’un Active Track özelliği taşıdığı düşünüldüğünde bu çeken oldukca basit bir hal almaktadır. Bu çekimi yapılırken otomobil hızla giderken yanından onu tam şekilde takip edecek biçimde uçmalısınız.

Drone Panning Shot

 

Bu uçan manevralı teknik bir sahnedeki çoklu sahneleri göstermek için ve bu sahneler arasındaki bağlantıyı kurmak için önemlidir. Burada Pan atışı kullanılmaktadır. Odağınız ne ise sadece bu odağa odaklanmayı sağlamaktadır. Bu hareketi kontrol çubuğunu sola ya da sağa hareket ettirerek yapabilirsiniz. Drone’u saat yönünde yada saat yönünün tersine de uçura bilirsiniz bu biçimde değişik manevralar ve biçimler elde edebilirsiniz.


Flying Upward

 

Bu çekim biçiminde konunuz her ne ise drone’u ondan uzaklaştırın. Konu ile arka plan arasındaki kontrastı görüntüleyerek konumuzda hızlı ya da yavaş uzaklaştırın. Bu çekim yapmaya başlarken kamera yere bakacak şekilde durmalıdır. Büronun yukarıya doğru uçmasını sağlayacak olan sol kontrol çubuğunu ileriye doğru bastırmanız gerekmektedir. Konuyu çerçevenin merkezinden uzak tutmaya çalışmalısınız.

 

Orbit

 

Bu çekim tekniği anlatırken sizden hayal etmenizi isteyeceğiz. Dağın başında bir insan olduğunu hayal edin ve durumunuz bu insan etrafında onun yörüngesinde dönecek şekilde konumlandırılacaktır. Bu yörünge drone’un kişinin etrafında döndüğü ve dururken aniden yükselmeye başladığı dinamik bir uçuş manevrası olarak adlandırabiliriz. Drone kişinin çevresinde döndükçe bu sahneyi izleyicilere yavaş yavaş gösterebilirsiniz. Bu çekime dinamik hareketler ekleyerek çekim yaparken drone’u yatırarak gösteriyi daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Orbit, mavic air için bir quickshot uygulamasıdır, sadece siz bu çekimi manuel bir şekilde de yapabilirsiniz. Bu tekniği gerçekleştirirken drone üstünde yapmanız gereken, duru’nun tek bir yönde uçmasını sağlamak için sağ kontrol çubuğunu sağa doğru itmelisiniz. Daha sonrasında sol kontrol çubuğunu sola doğru iterek uçağın bireyin çevresinde dönmesini artık sağlayabilirsiniz. İşte bu kadar basit.

 

Drone Çekimi Nedir?